понедельник, 29 ноября 2010 г.

Збирання картоплі



В ході підготовки до збирання бульб необхідно контролювати стан відмирання бадилля своєчасно проводити хімічне і  механічне його знищення. Спочатку збирають бульби з поверхні смуг і розбивають вільні полоси для проходу збиральних машин. У господарстві бадилля  скошують тоді, коли відмерло 70% висоти стебела.
На мою думку картоплиння краще знищувати хімічним шляхом. Для цього використовують реглон (2 л/га), хлорат магнію (25-30 кг/га), хлорат хлорид кальцію (40-50 л/га). Це прискорює достигання та зміцнення шкірки бульб, що в свою чергу сприяє зниженню їх ураження вірусними, бактеріальними та грибними хворобами. При сильному розвитку картоплиння скошують з наступним обприскуванням стерні десикантами.
Основне завдання при зборі врожаю картоплі полягає в тому, щоб зберегти якість бульб. Тому необхідний комплекс заходів, які дозволять зменшити стресове навантаження і їх пошкодження. Цього можна досягти шляхом використання збиральної техніки на ділянках з найбільш придатними для неї умовами; точним регулюванням механізмів і вузлів збирально-сортувальної техніки; вибором оптимальної робочої швидкості. За використання струшувальних пристроїв на лінії  просіювання вибирають таку поступальну швидкість, яка дозволяє затримувати землю приблизно на 2/3 довжини другого просіючого елеватора. Висок поступальні швидкості його не лише створюють земляну підстилку на ділянці просіювання, захищаючи бульби від пошкоджень, але і сприяють зниженню витрати дизельного палива.  Для попередження пошкодження бульб на збиральній  техніці використовують сітчані латки і м'яку обшивку навантажувальних площадок транспортних засобів. Для зменшення втрат при збиранні встановлюють максимально точну глибину підкопування гребенів, за якої бульби не пошкоджуються і не залишаються в землі. При роботі техніки потрібно своєчасно включати відключати комбайни на розворотах і герметизувати всі місця можливих втрат бульб. Одночасно необхідно точно регулювати відділювачі бадилля. В процесі збирання для запобігання втрат при завантаженні важливо забезпечити однакову швидкість руху транспорту і комбайна.
Перед початком збирання врожаю того чи іншого сорту ретельно очищають збиральні агрегати від решток бульб сорту, який збирався раніше. Всі органи комбайнів та копачів-навантажувачів регулюють так, щоб максимально зменшити травмування бульб та поліпшити  відокремлювання домішок, а також знизити втрати врожаю при збиранні. Глибину ходу підкопувального робочого органу встановлюють так, щоб кількість пошкоджених бульб не перевищувала 0,5% від накопаних.
Картоплю збирають напівпричіпними дворядковими комбайнами ККУ-2А, Е-668/1, КПК-3, КПК-2, копачем-валкоутворювачем універсальним УКВ-2, а також напівпричіпним трирядковим копачем-навантажувачем Е-684 і самохідним копачем-навантажувачем КСК-4-1.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий